Regulamin Zawodów Wędkarskich
Regulamin zawodów wędkarskich
“o Puchar Regionu IPA Tarnów”
I. Sprzęt, przynęty, zanęty stosowane w zawodach
1. Zawodnik łowi ryby na jedną wędkę systemem spławikowym bądź gruntowym. . Zawodnik może mieć na stanowisku dowolną ilość wędek do wymiany.
2. Zawodnik musi posiadać siatkę do przetrzymania ryb w stanie żywym w
wodzie. Średnica obręczy nie powinna być mniejsza jak 50 cm oraz podbierak.
3. Zawodnikowi wolno używać sprzęt pomocniczy jak: podpórki, proca itp.
4. W czasie zawodów dozwolone jest stosowanie przynęt oraz zanęt roślinnych,
zwierzęcych.
5. Głębokość łowiska wynosi do 2 m.
II. Organizacja i przebieg zawodów.
1. Zawody rozegrane zostaną w klasyfikacji indywidualnej, bez podziału na kategorie.
2. Losowanie stanowisk, przeprowadzone zostanie zgodnie z programem zawodów.
3. Moment rozpoczęcia i zakończenia zawodów sygnalizowany będzie klaksonem samochodowym i głosem Sędziego Głównego. Po sygnale zakończenia zawodów nie zalicza się do punktacji żadnej ryby wyjętej z wody.
4. Zawodnik w czasie zawodów łowi w obrębie swojego stanowiska. Z przestrzeni dla niego wyznaczonej ma prawo korzystać według swojego uznania, pod warunkiem, że nie będzie przeszkadzał zawodnikom na sąsiednich stanowiskach.
5. W czasie zawodów zabrania się:
a) wchodzenia do wody w trakcie przygotowania im trwania zawodów,
b) korzystanie z pomocy innych osób z wyjątkiem przypadków losowych,
c) donoszenie zawodnikom sprzętu wędkarskiego, pomocniczego, zanęt i przynęt,
d) opuszczania stanowisk bez zgłoszenia tego faktu sędziemu.
6. Trener lub osoba towarzysząca może przebywać na stanowisku zawodnika, w
odległości nie mniejszej niż 5 m od zawodnika i może mu udzielać wyłącznie
porad ustnych.
7. Po zakończeniu zawodów, zawodnik przechowuje ryby w siatce w wodzie, do chwili zważenia ich przez Komisję sędziowską na stanowisku zawodnika, w jego obecności.
III. Zawodnik może być zdyskwalifikowany za:
1. Stawienie się na zawody w niepełnej dyspozycji psychofizycznej lub używanie środków zmniejszających tę dyspozycję w czasie trwania zawodów.
2. Zabranie złowionej ryby, przed rozpoczęciem i po zakończeniu zawodów.
3. Opuszczenie stanowiska bez zgłoszenia tego faktu sędziemu.
4. Niesportowe bądź nieetyczne zachowanie się zawodnika w stosunku do organizatora, sędziego, bądź innego zawodnika, po jednorazowym zwróceniu uwagi przez sędziego.
IV. Ryby złowione w zawodach
1. W czasie zawodów ryby łowimy z zachowaniem wymiarów ochronnych i okresu ochronnego.
2. Ryby muszą być przechowywane w odpowiednich siatkach (z obręczami) w stanie żywym. W siatce nie wolno przechowywać ryb nie wymiarowych. Ryby- w razie wątpliwości należy mierzyć bezpośrednio po ich złowieniu.
3. Do połowu nie zalicza się ryby, która w trakcie holu:
a) przepłynęła granice stanowiska zawodnika,
b) odpięła się z haczyka pozostając w wodzie lub spadła do wody i została z niej pobrana podbierakiem lub ręką.
4. Ważenie złowionych ryb odbędzie się na każdym stanowisku po zakończeniu zawodów, w obecności zawodnika.
V. Punktacja i klasyfikacja
1. Zawodnik otrzymuje 1 punkt, za każdy gram złowionych ryb.
2. Za przedłożenie komisji sędziowskiej ryby niewymiarowej, tytułem kary odlicza się zawodnikowi dwukrotnie większą liczbę punktów jak waga tych ryb.
3. Wymiary ochronne:
Karp - do 35 cm
Sandacz - do 50 cm
Szczupak - do 50 cm
Lin - do 30 cm
Amur - do 50 cm
Sum - do 70 cm
4. Za przedłożenie komisji sędziowskiej ryb zabrudzonych ziemią lub zanętą, tytułem kary odlicza się zawodnikowi 5 % punktów z ilości punktów uzyskanych.
VI. Informacje organizacyjne.
1. Po zakończeniu zawodów i zważeniu złowionych ryb, organizatorzy zapraszają na posiłek.
2. Po podliczeniu wyników na miejscu zawodów zostaną one ogłoszone i nastąpi wręczenie nagród dla zwycięzców zawodów.
3. Organizatorzy życzą przyjemnej zabawy wszystkim uczestnikom oraz bezkonfliktowej rywalizacji zawodnikom.
Z poważaniem
Komitet Organizacyjny