Regulamin Zawodów Wędkarskich

Regulamin zawodów wędkarskich

 “o Puchar Regionu IPA Tarnów”

 

I. Sprzęt, przynęty, zanęty stosowane w zawodach

1. Zawodnik łowi ryby na jedną wędkę systemem spławikowym bądź gruntowym. . Zawodnik może mieć na stanowisku dowolną ilość wędek do wymiany.

2. Zawodnik musi posiadać siatkę do przetrzymania ryb w stanie żywym w

wodzie. Średnica obręczy nie powinna być mniejsza jak 50 cm oraz podbierak.

3. Zawodnikowi wolno używać sprzęt pomocniczy jak: podpórki, proca itp.

4. W czasie zawodów dozwolone jest stosowanie przynęt oraz zanęt roślinnych,

zwierzęcych.

5. Głębokość łowiska wynosi do 2 m.

 

II. Organizacja i przebieg zawodów.

1. Zawody rozegrane zostaną w klasyfikacji indywidualnej, bez podziału na kategorie.

2. Losowanie stanowisk, przeprowadzone zostanie zgodnie z programem zawodów.

3. Moment rozpoczęcia i zakończenia zawodów sygnalizowany będzie klaksonem samochodowym i głosem Sędziego Głównego. Po sygnale zakończenia zawodów nie zalicza się do punktacji żadnej ryby wyjętej z wody.

4. Zawodnik w czasie zawodów łowi w obrębie swojego stanowiska. Z przestrzeni dla niego wyznaczonej ma prawo korzystać według swojego uznania, pod warunkiem, że nie będzie przeszkadzał zawodnikom na sąsiednich stanowiskach.

5. W czasie zawodów zabrania się:

a) wchodzenia do wody w trakcie przygotowania im trwania zawodów,

b) korzystanie z pomocy innych osób z wyjątkiem przypadków losowych,

c) donoszenie zawodnikom sprzętu wędkarskiego, pomocniczego, zanęt i przynęt,

d) opuszczania stanowisk bez zgłoszenia tego faktu sędziemu.

6. Trener lub osoba towarzysząca może przebywać na stanowisku zawodnika, w

odległości nie mniejszej niż 5 m od zawodnika i może mu udzielać wyłącznie

porad ustnych.

7. Po zakończeniu zawodów, zawodnik przechowuje ryby w siatce w wodzie, do chwili zważenia ich przez Komisję sędziowską na stanowisku zawodnika, w jego obecności.

 

III. Zawodnik może być zdyskwalifikowany za:

 

1. Stawienie się na zawody w niepełnej dyspozycji psychofizycznej lub używanie środków zmniejszających tę dyspozycję w czasie trwania zawodów.

2. Zabranie złowionej ryby, przed rozpoczęciem i po zakończeniu zawodów.

3. Opuszczenie stanowiska bez zgłoszenia tego faktu sędziemu.

4. Niesportowe bądź nieetyczne zachowanie się zawodnika w stosunku do organizatora, sędziego, bądź innego zawodnika, po jednorazowym zwróceniu uwagi przez sędziego.

 

IV. Ryby złowione w zawodach

 

1. W czasie zawodów ryby łowimy z zachowaniem wymiarów ochronnych i okresu ochronnego.

2. Ryby muszą być przechowywane w odpowiednich siatkach (z obręczami) w stanie żywym. W siatce nie wolno przechowywać ryb nie wymiarowych. Ryby- w razie wątpliwości należy mierzyć bezpośrednio po ich złowieniu.

3. Do połowu nie zalicza się ryby, która w trakcie holu:

a) przepłynęła granice stanowiska zawodnika,

b) odpięła się z haczyka pozostając w wodzie lub spadła do wody i została z niej pobrana podbierakiem lub ręką.

4. Ważenie złowionych ryb odbędzie się na każdym stanowisku po zakończeniu zawodów, w obecności zawodnika.

 

V. Punktacja i klasyfikacja

 

1. Zawodnik otrzymuje 1 punkt, za każdy gram złowionych ryb.

2. Za przedłożenie komisji sędziowskiej ryby niewymiarowej, tytułem kary odlicza się zawodnikowi dwukrotnie większą liczbę punktów jak waga tych ryb.

3. Wymiary ochronne:

Karp - do 35 cm

Sandacz - do 50 cm

Szczupak - do 50 cm

Lin - do 30 cm

Amur - do 50 cm

Sum - do 70 cm

4. Za przedłożenie komisji sędziowskiej ryb zabrudzonych ziemią lub zanętą, tytułem kary odlicza się zawodnikowi 5 % punktów z ilości punktów uzyskanych.

 

VI. Informacje organizacyjne.

 

1. Po zakończeniu zawodów i zważeniu złowionych ryb, organizatorzy zapraszają na posiłek.

2. Po podliczeniu wyników na miejscu zawodów zostaną one ogłoszone i nastąpi wręczenie nagród dla zwycięzców zawodów.

3. Organizatorzy życzą przyjemnej zabawy wszystkim uczestnikom oraz bezkonfliktowej rywalizacji zawodnikom.

 

Z poważaniem
Komitet Organizacyjny